Dolar neden düştü?son dakika haberler

Sondakika-haberleri.Net Batı Asya bölgesi diplomasisinde yeni bir sayfa olarak değerlendirilen diplomatik anlaşma, Cuma gününden itibaren döviz piyasasında olumlu etkilerini gösterdi ve fiyatlar ticaretin başlamasından bu yana düştü. Çevrimiçi demokrasi raporuna göre, son günle...

Dolar neden düştü?son dakika haberler

Sondakika-haberleri.Net Batı Asya bölgesi diplomasisinde yeni bir sayfa olarak değerlendirilen diplomatik anlaşma, Cuma gününden itibaren döviz piyasasında olumlu etkilerini gösterdi ve fiyatlar ticaretin başlamasından bu yana düştü. Çevrimiçi demokrasi raporuna göre, son günle...

Dolar neden düştü?son dakika haberler
15 Mart 2023 - 09:21

Sondakika haberleri

Batı Asya bölgesi diplomasisinde yeni bir sayfa olarak değerlendirilen diplomatik anlaşma, Cuma gününden itibaren döviz piyasasında olumlu etkilerini gösterdi ve fiyatlar ticaretin başlamasından bu yana düştü.

Çevrimiçi demokrasi raporuna göre, son günlerde ve haftalarda döviz kurunda bir düşüş ve döviz piyasasında giderek daha fazla istikrar gördük, bazı uzmanlara göre bu, Atomic ile yapılan anlaşma gibi diplomatik meselelerden kaynaklanıyor. Enerji Ajansı ve İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşma.
Elbette İran'ın para birimi ve altın takas merkezinin kurulması gibi makro döviz politikaları da bu yönde etkili olmuş, döviz kurundaki düşüşün ülkenin siyasi ve ticari riskinin azalmasından etkilendiği sonucuna varılabilir. .
Çünkü ülkedeki siyasi risk azaldığında yaptırımların azalması ve dolar kurunun düşmesi etkilerini gösterecektir.
Ancak para biriminin fiyatını düşürmede hangi faktörler etkili olmuştur?

İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşma ve bölgesel diplomasi

İran, Suudi Arabistan ve Çin arasında Pekin'de yayınlanan üçlü ortak açıklamanın bir bölümünde şu ifadelere yer verildi: "Görüşmeler sonucunda İran İslam Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan Krallığı, ülke içinde diplomatik ilişkileri yeniden başlatma konusunda mutabakata vardı." en fazla iki ay ve elçilikler ve acenteler yeniden açılır.
İki ülke dışişleri bakanları bu kararı uygulamak için bir araya gelecek ve büyükelçi değişimi için gerekli düzenlemeleri yapacak.
WAS (Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı), 19 Mart Cuma akşamı yayınladığı bir haberde İran, Suudi Arabistan ve Çin'in Tahran ile Riyad arasındaki ikili ilişkilerin yakın gelecekte yeniden başlamasına ilişkin üçlü açıklamasını doğruladı.

Tabii İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşma haberinin yayınlanmasının üzerinden daha saatler geçmemişti ki Çin, Irak, Umman, Katar, Türkiye, Rusya gibi ülkeler ve direnişçi Lübnan, Yemen gibi gruplar bu anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. resmi açıklamalarda ve pozisyonlarda.

Batı Asya bölgesi diplomasisinde yeni bir sayfa olarak değerlendirilen bu diplomatik anlaşma, Cuma gününden itibaren döviz piyasasında olumlu etkilerini gösterdi ve fiyatlar ticaretin başlangıcından bu yana düştü.

Dolayısıyla bugün İran'ın döviz merkezinde banknot bölümünde 40 bin 300 tümen dolar, havale bölümünde 36 bin 700 tümen fiyatı ortaya çıktı.

Ayrıca bu günde sermayenin döviz piyasasında dolar 42.500 Tümen fiyatından satılıyor.
Ayrıca doları kontrol etmenin önündeki en büyük engelin önü kapanan dirhem olduğunu ve diplomatik açılımlarla dolar kurunun düşeceğini düşünenler de var.Bu anlaşmanın ardından gelen son haberler ülkeye döviz akışının hızlandığını gösteriyor. dirhem dahil olmak üzere doların fiyatını belirlemeye baz olan Emirates yükselecek.

Irak'ın İran'a olan 500 milyon dolarlık borcunu serbest bırakmak

Kısa bir süre önce Irak Dışişleri Bakanı'nın Washington ziyareti sırasında ABD bir muafiyet daha tanıdı ve Irak'ın 500 milyon dolarlık elektrik borcunun İran'a ödenmesine izin verdi.

Rafael Grossi'nin ziyareti ve İran ile Ajans arasında ortak açıklama

Rafael Grossi'nin geçtiğimiz günlerde İran'a yaptığı ziyaretin ardından, Grossi'nin Viyana'ya varmasının ardından İran ile Ajans arasında ortak bir açıklama yayınlandı.
Bu açıklamada Atom Enerjisi Kurumu ve Ajans bazı konularda mutabakata vardı.
Pratikte, bu açıklama ve Grossi'nin İran gezisi, döviz piyasasında aşağı yönlü bir nabız olarak kabul edildi ve bir şekilde döviz piyasasında enflasyonist beklentilerin ayarlanmasına neden oldu.

Bu haber 104 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum