Suudi-İran ilişkilerinin dönüşü... Yemen savaşının sona ereceği beklentisi ve Husiler üzerindeki baskı (rapor).son dakika haberler

Sondakika-haberleri.Net . Yemen İzleme/Rapor Birimi/Özel: Suudiler ile İran arasında diplomatik ilişkilerin geri dönüşü dışında bir anlaşmaya ilişkin açıklanan ayrıntılar olmamasına rağmen, birçok Yemenli ve Batılı uzman, İran'ın Husiler üzerindeki baskısına dair bir anlayış ol...

Suudi-İran ilişkilerinin dönüşü... Yemen savaşının sona ereceği beklentisi ve Husiler üzerindeki baskı (rapor).son dakika haberler

Sondakika-haberleri.Net . Yemen İzleme/Rapor Birimi/Özel: Suudiler ile İran arasında diplomatik ilişkilerin geri dönüşü dışında bir anlaşmaya ilişkin açıklanan ayrıntılar olmamasına rağmen, birçok Yemenli ve Batılı uzman, İran'ın Husiler üzerindeki baskısına dair bir anlayış ol...

Suudi-İran ilişkilerinin dönüşü... Yemen savaşının sona ereceği beklentisi ve Husiler üzerindeki baskı (rapor).son dakika haberler
11 Mart 2023 - 22:38

Sondakika haberleri

.

Yemen İzleme/Rapor Birimi/Özel: Suudiler ile İran arasında diplomatik ilişkilerin geri dönüşü dışında bir anlaşmaya ilişkin açıklanan ayrıntılar olmamasına rağmen, birçok Yemenli ve Batılı uzman, İran'ın Husiler üzerindeki baskısına dair bir anlayış olmasını bekliyor.


İran, Suudi Arabistan ve Çin'den yapılan açıklamaya göre Tahran ve Riyad, iki ay içinde diplomatik ilişkileri sürdürme ve büyükelçilikleri yeniden açma konusunda anlaştılar.


Açıklamada, "Anlaşma, devletlerin egemenliğine saygı ve içişlerine karışmama tasdiklerini içeriyor."


Suudi Arabistan liderliğindeki bir Arap koalisyonu, İran destekli Husi isyancılara karşı uluslararası kabul görmüş hükümeti desteklemek için 2015 yılında Yemen'e askeri müdahalede bulundu.


Husiler, krallığa ve enerji tesislerine insansız hava araçları ve füzelerle birkaç saldırı düzenledi.


Analistler, iki Orta Doğulu rakip arasındaki ilişkilerin ısınmasını "bölgesel diplomaside büyük bir gelişme" olarak nitelendirdiler.


Husiler çatışmanın sona erdirilmesi için bastırdı İran için bu, Suudi Arabistan gibi hasımların daha önce talep ettiği "politikalarında büyük değişiklikler olmaksızın bölgesel izolasyonu savuşturmaya yönelik başarılı bir çabayı" temsil ediyor. Washington'daki Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü.


Al-Sabahiya'ya göre Ibish, anlaşmanın ayrıntıları şu anda hala belirsiz olsa da, "Tahran'ın Yemen'deki müttefiklerine çatışmayı sona erdirmeye daha istekli olmaları için baskı yapma olasılığının yüksek olduğunu" belirtti.


Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasının "uzun vadeli bir İran hedefinin başarısı" olduğunu da sözlerine ekledi.


Avrupa Dış İlişkiler Konseyi araştırmacısı Cinzia Bianco, Riyad'ın İranlılardan güvenlik garantisi istediğini söyledi.


Bianco, İran'ın Riyad'ın "Husileri Suudi Arabistan ile Suudileri Yemen savaşından kurtaracak bir barış anlaşması imzalamaya aktif olarak zorlama" çağrılarına da olumlu yanıt vermiş olabileceğini söyledi.


Ve ekledi, "Bu iki (sorun) varsa, o zaman anlaşmanın olumlu olacağından eminim.


Ayrıca okuyun.


.


İtalyan Uluslararası Güvenlik Çalışma Grubu Ortadoğu siyaseti uzmanı Waqar Razavi, İran'ın Husileri destekleyemeyeceğini söyledi. .


Tahran'ın yaptırımlar nedeniyle felce uğrayan ekonomisinin Riyad ile uzlaşmada da kilit bir faktör olduğunu söyleyerek, İran Cumhuriyeti'nin artık "Husileri ve Suriye Esad'ı körü körüne destekleyemeyeceğini" sözlerine ekledi.


Öte yandan Razavi, Suriye'nin de önemli bir faktör olduğunu, çünkü "Körfez İşbirliği Konseyi ve Arap Birliği'nin son dönemde Esad'a ısınması Tahran'dan uzaklaşıldığını gösteriyor" dedi.


Yemenli araştırmacı kendi adına, "diplomatik ilişkileri yeniden kurmanın askeri operasyonları durdurmak anlamına gelmediğine, daha çok siyasi eylem için daha fazla fırsat sağlamak anlamına geldiğine" inanıyor.


BAE ve İran'ın diplomatik, ticari ve ekonomik ilişkileri var, ancak adaların egemenliği konusunda ihtilaf içindeler ve BAE, diplomatik ilişkinin varlığına bakılmaksızın Husi grubuna karşı mücadelesinde meşruiyeti destekledi.


Ayrıca okuyun.


.


Suudi Arabistan bugün İran'la diplomatik ilişkileri yeniden tesis ederek, siyasi diyalog için daha fazla fırsat veriyor, ilişkileri güçlendiriyor ve müttefikleri aracılığıyla Husi grubuna daha fazla baskı uyguluyor.


Suudi Arabistan ve İran'ın Yemen'de her zaman ekonomik ve insani ilişkileri olmuştur.


Ve şöyle dedi: “Ülkeler istikrar ve ilerleme arar ve bu milislerin varlığıyla olmaz.


Ottawa Üniversitesi Kamu ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde yardımcı doçent olan Thomas Juneau, Cuma günkü anlaşmanın derin farklılıkları çözmek yerine gerilimleri azaltmaya hizmet edebileceğine inanıyor.


Suudi Arabistan'ın Yemen'deki savaşı sona erdirmek istediğini ve Tahran'la bir anlaşmanın bir anlaşmaya yol açabileceğini ekleyerek, "Suudi-İran gerilimi on yıllar boyunca alçaldı, ancak zemini her zaman yüksek oldu" şeklindeki sözleriyle TV'ye aktarıldı. İran destekli Husilerle.


"Ancak böyle bir anlaşmanın yakın zamanda gerçekleşmesi halinde ne yazık ki Yemen'de barışa yol açmayacağını anlamak çok önemli" diyen Jono, Husiler ile Suudi destekli koalisyon arasındaki çatışmanın devam edeceğini ve ayrılıkçı taleplerin süreceğini de sözlerine ekledi. Yemen'in güneyinde devam edecek.


Washington merkezli bir risk danışmanlığı şirketi olan Gulf State Analytics'in CEO'su Giorgio Cafiero, Çin'in aracılık ettiği anlaşmanın 2020'den bu yana Orta Doğu'da "politikada pragmatik karar verme" yönündeki bir değişimin merceğinden görülmesi gerektiğini söylüyor. .” Dış ilişkiler ve ülkeler arasındaki diplomatik katılım.


Cafiero, o zamandan beri Türkiye, Suriye ve BAE'nin bölgedeki bölgesel hasımlarla uzlaşmasını içeren süregelen diplomatik değişimlere atıfta bulunuyor.


"Belirli ideolojik nedenleri ve gündemleri savunmak yerine, Orta Doğu hükümetleri dış politika davranışlarında daha işlemci ve daha az düşünceli hale geldi."


Ibish'e göre Suudi Arabistan ve BAE gibi bazı Körfez Arap devletleri, ABD'nin Tahran'la başa çıkma çabalarına katılarak ve aynı zamanda onunla diplomatik olarak ilgilenerek İran'a karşı iki yönlü bir yaklaşım benimsediler.


Bu strateji şimdi bu anlaşmayla sonuçlandı, dedi ki bu, "gerilimlerin tırmanmasına yönelik açıkça önemli bir adımdır."


Ayrıca okuyun.


.


Ibish, "Körfez Arap ülkelerinin bu ikili politikaya olan bağlılığı, İran'la ilişkileri yönetmek için ne sınırlama ve caydırıcılık ne de diplomatik yakınlaşma çabalarının tek başına yeterli olmadığına olan inançlarını yansıtıyor."

Bu haber 112 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum