Yeditepe Üniversitesi Türkiye'den Mezun Olup ABD Diplomasına Eşdeğer Diploma Alacaklar!

TAKİP ET

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin eğitim kalitesi, CODA Akreditasyonu ile bir kez daha belgelendi

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin eğitim kalitesi, CODA Akreditasyonu ile bir kez daha belgelendi

Yeditepe Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Diş Hekimliği Eğitim Programları Akreditasyon Komisyonu (CODA) tarafından akredite edilen, Avrupa’da ilk, dünyada ikinci üniversite oldu. Bu akreditasyon ile Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin mezunları, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki diş hekimliği mezunlarıyla aynı hak ve ayrıcalıklara sahip oldu.

Diş Hekimliği Mezunları Birçok Ek Eğitim ve Sınavdan Muaf Oldu

Bilindiği gibi, ABD’de diş hekimliği yapmak isteyen bir hekim eğer ABD’deki okullardan veya CODA Akreditasyonuna sahip bir okuldan mezun değilse, öncelikle diplomalarının ABD makamları tarafından tanınması gerekiyor. Bunun için ilk olarak Diş Hekimliği Kurulu tarafından kişinin derecesinin uygunluğu tasdik ediliyor. Derecesi uygunsa, diş hekimliğiyle ilgili temel ve klinik bilgileri değerlendiren Ulusal Diş Hekimliği Kurulu Sınavı NBDE ve İngilizce Yeterlilik Testi EPT sınavlarını geçmesi şart. Bu sınavlardan yüksek not alabilen diş hekimleri, pratik deneyim kazanmayı sağlayacak Advanced Standing programlarında eğitim görmek için başvurabiliyor. Ancak dünyanın dört bir yanından gelen binlerce kişinin başvurduğu bu programlara kabul almak bu zorlu süreçten geçmeyi gerektiriyor. Kabul edilmeleri durumunda ise 50 bin $ ile 100 bin $ arasında bir ücret ödemeleri ve 17 aylık süren bu programı tamamlamaları gerekiyor. 

CODA Akreditasyonu sayesinde, Yeditepe Üniversitesi mezunları, tüm bu sınavları, eğitim programlarını ve prosedürü otomatik olarak geçmiş oldu. Denklik için gerekli eğitim bütçesine de ihtiyaç kalmadı.

“Eğitimde Dünyayla Yarışmazsanız, Memlekete Yeterli Katkı Sağlayamazsınız”

İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, bu gelişmenin Türkiye’de Diş Hekimliği Eğitimi için önemli bir mihenk taşı olduğunu belirtti. CODA Akreditasyonunun, Yeditepe Üniversitesi ve mezunları için ülkemizi gururlandıracak bir dizi uluslararası olanağı da beraberinde getirdiğine işaret eden Bedrettin Dalan şöyle devam etti:

“1 Şubat 2024 tarihinden sonra mezun olan ve olacak tüm öğrencilerimiz Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Diş Hekimliği okullarından mezun olan hekimlerin sahip olduğu haklara sahip oldu. Yani mezunlarımızın diplomaları, ABD diplomasının geçerli olduğu tüm ülkelerde geçerlidir”

“Saygın Bağlantılarımıza Yeni Bir Halka Eklendi”

Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl de, bu akreditasyon ile Diş Hekimliği Fakültesi’nin dünya standartlarında eğitim verdiğinin bir kez daha tescillediğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“CODA Akreditasyonuyla, fakülte ve hastanemizin yüksek kalitede eğitim ve hizmet sunduğu, sürdürülebilir uluslararası rekabette en üst sıralarda olduğu bir kez daha belgelendi. Avrupa’dan Amerika’ya kadar uzanan saygın bağlantılarımıza yeni bir halka eklendi. Yeditepe Üniversitesi olarak bir başarıya daha imza attık”

“Mezunlarımız Daha da Güçlendi”

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Eren Kuru ise fakültenin çetin bir akreditasyon sürecinden geçtiğini ifade ederek süreci başarıyla tamamlamanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Bahar Eren Kuru, şunları kaydetti: 

“Eminim bizden sonra başka okullar da bunun için çaba sarf edeceklerdir. Öncü olmanın keyfini yaşamak gerçekten önemli... Ülkemiz için de çok önemli bir adım. Çünkü küreselleşen eğitim dünyasında, uluslararası ilişkiler ve araştırma projeleri birbirini destekler. Tanınırlık, öğrenci değişimi, öğretim üyesi değişimi, sınavlarda öğretim üyelerinin değişimi gibi adımlar çıtanın yükselmesini sağlar. Eğitim ne kadar yükselirse sağlık hizmeti o kadar iyileşir ve mükemmelleşir. Hekimler olarak bizim amacımız da en iyi sağlık hizmetini, yetiştirdiğimiz çağdaş, yenilikçi, donanımlı, diş hekimleriyle en yükseğe çıkarmak.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı