Türkiye'nin çalma listesi oluşturmaya karşı duyduğu derin tutku: Kullanıcılar önceki yıla kıyasla Spotify'da neredeyse %60 daha fazla çalma listesi oluşturdu

TAKİP ET

Spotify'ın açıkladığı yeni verilere göre Türkiye'deki müzikseverlerin kendi çalma listelerini oluşturma aşkı her geçen gün artıyor.

Spotify’ın açıkladığı yeni verilere göre Türkiye’deki müzikseverlerin kendi çalma listelerini oluşturma aşkı her geçen gün artıyor.

Türkiye’de bugüne kadar kullanıcılar tarafından oluşturulan toplam çalma listelerinin yüzde 30’u sadece son 12 ayda oluşturuldu. Sosyal medyada sevdiğimiz müziği paylaşma tutkumuz ise bir kez daha tescillendi: Türkiye, Spotify üzerinden sosyal medyada yapılan müzik paylaşımlarında Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 5’inci ülke.

Eskiden karışık kasetler doldurmayı severdik, bugün ise hayatımıza dair her türlü sahnenin fon müziği olarak “çalma listeleri” oluşturmayı seviyoruz. Otobanda tam gaz araba kullanırken, plajda güneşlenirken, ofiste verimli bir iş günü için kendinizi motive etmeye çalışırken veya evinizde sakin ve dinlendirici bir an yaşarken; tüm bu senaryoların tamamında size mutlaka arkada çalan bir müzik eşlik ediyor.

Türkiye’deki kullanıcılar kendi çalma listelerini oluşturmayı çok seviyor 

Spotify bugün açıkladığı verilerle, Türkiye’deki kullanıcıların her mekan ve zamana uygun mükemmel listeleri oluşturma konusundaki tutkusunu ortaya koyuyor. 2023 yılında müzikseverler, Spotify’da, 2022’ye oranla neredeyse yüzde 60 daha fazla sayıda çalma listesi oluşturdu. Öte yandan kullanıcılar, platformda bugüne kadar kullanıcılar tarafından oluşturulmuş çalma listelerinin neredeyse yüzde 30’unu, sadece son 12 ayda oluşturdu.

Spotify’ın yeni yayınladığı veriler, Türkiye’deki kullanıcıların sadece kendi müzik listelerini oluşturmadaki tutkusunu değil aynı zamanda müziği sosyal medya üzerinden paylaşmayı da ne kadar çok sevdiğini destekler nitelikte. Veriler Türkiye’nin Spotify’da yer alan içerikleri sosyal medyada paylaşma konusunda Avrupa’da 1’inci; dünyada ise 5’inci ülke olduğunu ortaya koyuyor.

Kullanıcılar tarafından oluşturulan çalma listelerine dair trendleri gösteren verilere bakıldığında, kullanıcıların çalma listesi oluştururken kullandıkları bazı ortak konseptler de dikkat çekti. Bu ortak başlıklar arasında öne çıkanlar ise yaz, nostalji, türkü, arabesk ve Türkçe Pop oldu. Platformda, kullanıcılar tarafından oluşturulmuş ve son derece yaratıcı başlıklara sahip milyonlarca çalma listesi arasından seçim yapmak mümkünken; aralarında Yaz Vibes, Arabesk’in En Babaları, Çok Tehlikeli Piyasa Müzikleri gibi listelerin de bulunduğu bazı örneklerin, yazın gelişini hayal edenler, nostalji arayanlar, arabesk fanları veya Türkçe hip-hip severler için adeta mod belirleyici listeler olduğunu söylemek doğru olur. Diğer yandan çalma listesi oluşturan kullanıcıların liste başlıklarında en sık kullandıkları kelimelerden birinin “Türkçe” olması, bir kez daha, Türkiye’deki müzikseverlerin çalma listesi oluştururken de Türkçe müziğe tutkuyla bağlı olduklarının bir göstergesi. 

Türkiye’nin kısa bir özeti: Kullanıcılar tarafından oluşturulan çalma listelerine en çok eklenen şarkıların başında “Bir Derdim Var” geliyor

Spotify, bu verilerle birlikte aynı zamanda kullanıcılar tarafından bugüne kadar oluşturulan çalma listelerine eklenen en popüler sanatçı ve şarkıları da paylaştı. Bazı ilginç gerçekleri ortaya koyan bu Top listelere bakıldığında, müzikseverler tarafından oluşturulan listelere eklenen en popüler şarkıların pop ve alternatif rock türlerinden oluştuğu görülüyor. Hiçbirimizi şaşırtmayacak şekilde; en popüler 10 şarkının tamamı Türkçe şarkılardan oluşuyor ve bir ortak noktaları daha var: Hepsi en duygusal ve en nostaljik hissettiğimiz anlarda bizi yakalayan şarkılar. Kullanıcılar tarafından oluşturulan çalma listelerine eklenen en popüler şarkılar, sırasıyla, mor ve ötesi’nden Bir Derdim Var, Madrigal’den Seni Dert Etmeler, ve Dolu Kadehi Ters Tut ve Sedef Sebüktekin’den Gitme adlı parçalar olurken bu listelere en sık eklenen sanatçılar ise Sezen Aksu, Duman ve Ezhel oldu. (Her iki listenin ilk 10’una aşağıdaki listelerden bakabilirsiniz.)

Onlar Spotify’da, peki “Sen Spotify’da mısın?”

Her ana uygun çalma listesi oluşturmaya aşık bir toplumun izlerini Spotify’ın Türkiye’de bugün itibariyle hayata geçirdiği “Sen Spotify’da mısın?” kampanyası dahilinde, hem dijitalde hem de kentin çeşitli yerlerinde de görmek mümkün. Mert Demir’den M Lisa’ya ve BLOK3’e kadar pek çok ünlü sanatçıya rastlamaya ve hem fanlar hem de sanatçılar için çok özel bir yeri olan çalma listelerine dair yaratıcı işlere denk gelmeye hazır olun. 

Kullanıcılar tarafından oluşturulan çalma listelerine en çok eklenen şarkılar: 

Bir Derdim Var - mor ve ötesi  Seni Dert Etmeler - Madrigal  Gitme - Dolu Kadehi Ters Tut, Sedef Sebüktekin  Dinle Beni Bi' - Yüzyüzeyken Konuşuruz Cevapsız Sorular - maNga Benimle Kayboldun - Kaan Boşnak  Altüst Olmuşum - Mavi Gri Olsun - Sertab Erener Kupa Kızı Ve Sinek Valesi - Teoman Giderdi Hoşuma - Yaşlı Amca 

 

Kullanıcılar tarafından oluşturulan çalma listelerine en çok eklenen sanatçılar: 

Sezen Aksu Duman Ezhel UZI Müslüm Gürses The Weeknd Teoman Dolu Kadehi Ters Tut Sagopa Kajmer Lana Del Rey

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı