UAEA'nın Avrupa Bölgesi'ndeki ilk "Destek İş Birliği Merkezi" EÜ'de açıldı

TAKİP ET

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA)  kanserle mücadele amacıyla hayata geçirdiği 'Umut Işıkları' (Rays of Hope) girişimi kapsamında Avrupa Bölgesindeki ilk 'Destek İş Birliği Merkezi' Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde  (EÜTF) açıldı. 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA)  kanserle mücadele amacıyla hayata geçirdiği “Umut Işıkları” (Rays of Hope) girişimi kapsamında Avrupa Bölgesindeki ilk “Destek İş Birliği Merkezi” Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde  (EÜTF) açıldı. 

EÜTF Muhittin Erel Amfisinde gerçekleştirilen açılış törenine Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlkin Şengün, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüçhan Sertöz, EÜTF Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Devrim Bozkurt, EÜ Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Deniz Yalman, Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Serra Kamer, İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı, UAEA İnsan Sağlığı Direktörü Prof. Dr. Abdel-Wahab May, UAEA Avrupa Teknik İşbirliği Direktörü Büyükelçi Eve-Külli Kala,  dekanlık ve başhekimlik yönetimi, bölüm ve anabilim dalı başkanları ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Tıp Fakültemiz ev sahipliğinde, uluslararası standartlara sahip tam akredite bir araştırma üniversitesi olarak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın kanserle mücadele amacıyla hayata geçirdiği  'Umut Işıkları (Rays of Hope)’ girişimi kapsamında Avrupa Bölgesinde bir ilk olan 'Destek İş Birliği Merkezi'mizin açılışını gerçekleştirmek için bir aradayız. Ege Üniversitesi olarak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile on yılı aşkın süredir iş birliği içerisindeyiz.  Ajansın;  radyasyon onkolojisi, radyoloji ve nükleer tıp alanlarındaki çok sayıda eğitim, araştırma ve uzmanlık faaliyetlerine destek veriyoruz. Akademisyenlerimiz, birçok UAEA öğrencisini eğitmiş, UAEA araştırma projelerine katılmış ve çeşitli UAEA misyonlarına katkı sağlamıştır. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının kanserle mücadele amacıyla hayata geçirdiği Umut Işıkları projesi çerçevesinde Avrupa bölgesindeki ilk resmi destek iş birliği merkezi olan Üniversitemiz, proje kapsamında gelişmekte olan ülkelere radyasyon onkolojisi, radyoloji ve nükleer tıp alanlarında bir yandan insan gücü yetiştirirken bir yandan da gerekli altyapıların kurulmasına destek verecek” diye konuştu. 

“Her yıl 10 milyon insan kanser sebebiyle vefat ediyor”

EÜTF Hastanesinin tıp eğitiminde ve klinik araştırmalarda Avrupa’nın önde gelen merkezlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Kanser, tüm dünyada büyük bir sağlık sorunudur. Kanserin görülme oranı artmakta ve her yıl yaklaşık 10 milyon insan kanser yüzünden hayatını kaybetmektedir. Kanserin tedavisi ancak radyasyon onkolojisi, radyoloji ve nükleer tıbbın kanser yönetiminin önemli parçaları olduğu deneyimli tıp uzmanlarından oluşan bir ekibin iyi iş birliği ile mümkündür. Tıp eğitimi ve sağlık hizmeti alanındaki liderliğimiz ve uluslararası iş birliklerimizle kurulan merkezimiz, kapsamlı multidisipliner yaklaşımla kanser tanısı, tedavisi ve araştırmalarında önemli rol oynamayı hedeflemektedir. Merkezimiz, uluslararası standartları benimseyen ve en son teknolojiye dayalı tıbbi imkânları sunarak kanserle mücadelede öncü bir konumda yer almaktadır. Üniversitemiz böylece kanserle mücadele alanında uluslararası bir referans merkezi olarak ülkemizi temsil edecektir. Tam akredite, öğrenci odaklı bir araştırma üniversitesi olarak bilimi insanlığın hizmetine sunmaya, uluslararası projelerde daha çok yer almaya devam edeceğiz. Umut Işınlarının fikir babası olan UAEA Genel Müdürü Dr. Rafael Grossi'ye; bu projenin tasarlanması ve yürütülmesi için gösterdikleri çabalar için UAEA ekibine; TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Balıkçı ve ekibine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı