Sondakika Küresel piyasalar haftanın ilk gününe karışık seyirle başladı SonDakika Haberler

TAKİP ET

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerinin zamanlaması ve büyüklüğüne ilişkin belirsizliğin devam etmesinin ardından karışık bir seyirle haftaya başlarken, bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı başta olmak üzere yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşti. Geçen hafta Fed yetkililerinin şahin tonlu sözle yönlendirmeleri ve işgücü piyasasının sıkı duruşuna işaret eden verilerin ardından risk iştahının gerilediği görülürken, bu hafta ülkede açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinden Fed'in gelecek dönem politikalarına ilişkin ipuçları alınabileceği tahmin ediliyor.

Analistler, cuma günü de ABD'deki önemli bankaların bilançolarını açıklamasının beklendiğini ifade ederek, bu hafta hisse ve sektör bazlı oynaklığın da artabileceğini söyledi.

Fed'in enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini Temmuz 2023'ten bu yana 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında tutmasına karşın, geçen hafta açıklanan verilerin ekonomik aktivitedeki güçlü duruşa işaret ettiğini aktaran analistler, bu durumun bankanın haziranda faiz indirimine gidebileceğine yönelik fiyatlamaları ötelediğini söyledi.

Analistler, geçen haftanın son işlem gününde ülkede tarım dışı istihdamın martta 303 bin kişi ile beklentileri aşması ve işsizlik oranının yüzde 3,9'dan yüzde 3,8'e gerilemesinin iş gücü piyasasındaki sıkı duruşun sürdüğüne işaret ettiğini vurguladı.

Söz konusu verilerin ardından para piyasalarında, Fed'in ilk faiz indirimine gitme ihtimali haziranda yüzde 48 ve temmuzda yüzde 67 ile fiyatlanmaya başladı.


Bu hafta ülkede açıklanacak enflasyon verilerinin söz konusu fiyatlamalar üzerinde değişikliğe sebep olabileceğini belirten analistler, ABD'de TÜFE'nin martta aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 3,4 artış göstermesinin beklendiğini bildirdi.

Öte yandan, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 3 baz puanlık artışla yüzde 4,43 seviyesinden haftaya başlarken, dolar endeksi de önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 104,4 seviyesinde bulunuyor.

Altının ons fiyatı geçen haftayı yüzde 4,3 değer kazancıyla 2 bin 330 dolardan tamamlayarak, tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirmesinin ardından yen haftaya da yükseliş eğilimiyle başladı ve şu sıralarda yüzde 0,5 artışla 2 bin 342 dolardan alıcı buluyor.

Brent petrolün varil fiyatı ise Ortadoğu'da devam eden jeopolitik gerilimler ve arz endişelerinin etkisiyle geçen hafta yüzde 4,3 artarak 90,5 dolardan haftayı tamamlayarak Ekim 2023'ten bu yana en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

Dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun zaferin yakın olduğunu söylemesi üzerine ülkenin güney Gazze'den bazı birlikleri çıkaracağını söylemesinin ardından bugün Brent petrolün varil fiyatı önceki kapanışının yüzde 1,1 altında 89,5 dolardan işlem görüyor.
Cuma günü New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,24, S&P 500 endeksi yüzde 1,11 ve Dow Jones endeksi ise yüzde 0,80 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise karışık bir seyirle başladı.

AVRUPA
Avrupa borsalarında ise geçen haftanın son işlem gününde negatif seyir hakim olurken, bu hafta gözler Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararına çevrildi.
Analistler, ECB'nin faizleri bu toplantıda sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını anımsatarak, toplantı sonrası ECB Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı açıklamalardan bankanın gelecek dönemde izleyeceği adımlara ilişkin ipuçları aranacağını söyledi.

YURT İÇİ PİYASALAR
Yurt içinde cuma günü alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 5,37 değer kazancıyla 9.618,83 puanla rekor seviyeden tamamladı.
Dolar/TL, cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,4 üzerinde 32,0318'den tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,0020 seviyesinden işlem görüyor.


son dakika haberleri net

Sondakika Küresel piyasalar haftanın ilk gününe karışık seyirle başladı SonDakika Haberler