İstinye Üniversitesi öğrencileri Hatay'daki çocuklarla 'diş sağlığı' etkinliklerinde buluştu

TAKİP ET

İstinye Üniversitesi (İSÜ) Ağız ve Diş Sağlığı Topluluğu ve Genç Yeryüzü Doktorlarının iş birliğiyle organize edilen 'Yeryüzünde Buluşuyoruz' etkinliği 16-24 Mart tarihleri arasında Hatay'da gerçekleştirildi. Diş hekimliği bölümünde okuyan üniversite öğrencileri ilköğretim öğrencileriyle bir araya gelerek ağız ve diş sağlığının önemini görsel ve oyunsal aktivitelerle anlattı.

İstinye Üniversitesi (İSÜ) öğrencileri, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay’a giderek çocuklarla bir araya geldi. İSÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Ü. Kadriye Merve Altıkat öncülüğünde İSÜ Ağız ve Diş Sağlığı Topluluğu ve Genç Yeryüzü Doktorlarının iş birliğiyle organize edilen ‘Yeryüzünde Buluşuyoruz’ etkinliği 16-24 Mart tarihleri arasında Hatay’da gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında 22 Mart Cuma günü Katar 1 ve Katar 4 konteynır kentlerinde yaşayan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik görsel ve oyunsal aktivitelerle ‘Geleceğe Gülümseme Yolculuğu’ başlıklı ağız ve diş sağlığının önemi anlatılarak, diş sağlığının genel sağlıkla olan ilişkisine yönelik sunum yapıldı. Etkinlikle birlikte bölgede yaşayan öğrencilerin ağız ve diş sağlığı hakkında bilgi ve farkındalıklarının artırılması hedeflenirken, çocuklara bu etkinliklerle sosyal ve duygusal destek verilmesi de amaçlandı.

“Deprem bölgesinde etkinlikler gerçekleştirmeye devam edeceğiz”

İSÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Kadriye Merve Altıkat, etkinlikle ilgili şunları söyledi:

“Etkinlikte görev alarak üniversitemizi temsil eden öğrencilerimiz Ali Efe Kaynak, Ahmet Özalp, Selvi Deliçay, Esen Deniz Sayıklı ve Esra Öztürk ile birlikte Hatay’a gittik. 22 Mart’ta Dr. Mustafa Geçay İlköğretim Okulu’nda okuyan öğrencilerle bir araya gelerek ‘Geleceğe Gülümseme Yolcuğu’ başlıklı sunumumuzu gerçekleştirdik. Öğrencilere, ağız ve diş sağlığının önemi, dişlerin özellikleri, doğru beslenme alışkanlıklarından bahsettik. Her yaş grubundaki sınıflara ayrı ayrı drama ve etkinlikler yaptık. Sunumların sonunda öğrencilerden hatıra notlar yazmalarını istedik. Derslerden sonra öğrencilerle aktiviteler yaparak keyifli vakit geçirdik. Bu etkinliğimizle birlikte Hatay’da çocuklar için bu tür aktivitelerin sürekliliğinin olması gerektiğini fark ettik. Bölgede bu tarz etkinliklerimize devam etme kararı aldık. İSÜ olarak daha geniş çaplı bir organizasyon ile hem bölgede yaşayan çocuklara ağız diş sağlığı taraması yapılması hem de psikolojik anlamda destek sağlanması hedefliyoruz.”

Etkinliğe katılan öğrencilerin yorumları şöyle:

 

“Hatay halkıyla buluştuk”

İSÜ Genç Yeryüzü Doktorları Kulüp Başkanı Psikoloji/Sosyoloji 3’üncü sınıf öğrenicisi Esra Öztürk:

“İSÜ Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü olarak da Adıyaman, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş illerinde psiko-sosyal destek konteynerlerinde çeşitli faaliyetlerimizi gerçekleştirdik. Bizler Antakya’nın çocuklarına sevgiyle ve neşeyle yaklaştık, eğitim vermek sadece görünen kısımdı, asıl hedefimiz destek verip o süreçte aynı yolda birlikte yürümekti. Parlayan gözleriyle bizlere bakan Antakya’nın güneşiyle top oynayan çocukları unutamayacağız. Bizler 5 günden oluşan ‘Yeryüzünde Buluşuyoruz’ projemizi onlara armağan ettik, onlar da sevgileriyle bizleri uğurladılar.”

“Hayatımın en değerli zamanlarından biriydi”

İSÜ Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü Üyesi Diş Hekimliği 1’inci sınıf öğrencisi Selvi Deliçay:

“Katar-4 konteyner kentinde bir hafta geçirme şansım oldu. Kısa gibi gözükse de hayatımın en değerli zamanlarından biriydi. Bir gün ilkokula gittik. Ağız diş sağlığı eğitimi verdik, diş fırçalamayı gösterdik. Hep birlikte çok güzel şeyler yaptık. Kimisi yaşadıklarını kimisi hayallerini anlattı. Bizi arkadaş olarak gördüler. Biz de onları... Dolu dolu geçen bir haftanın sonunda yaşadığımız tüm güzel şeyleri düşünerek dileklerimizi diledik hep birlikte.”

“Bir haftaya bir sürü etkinlik sığdırdık”

İSÜ Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü Üyesi Psikoloji 4’üncü sınıf öğrencisi Esen Deniz Sayıklı:

“Hatay'a ilk defa gittim ve Hatay benim ilk saha deneyimimdi. Hem mesleki hem de kişisel anlamda Hatay’ın yeri ben de her zaman farklı olacak. Bir hafta boyunca Katar-1 ve Katar-4 konteyner kentinde gönüllü olarak bulundum. Saha ziyaretim sırasında konteyner kenti gezme şansım oldu. Ulaşılması zor olan ama imkânsız olmayan atölyelerimizi gerçekleştirdik. Hayatlarında küçük de olsa bir iz bırakabilmek için çok güzel etkinlikler yaptık, biraz bilim, biraz hijyen eğitimi, biraz el sanatlarına yönelik atölyeler, biraz gelenek göreneklerimiz derken bir haftaya bir sürü etkinlik sığdırdık.”

 

“Oyunlar oynadık, şarkılar söyledik”                              

Ağız ve Diş Sağlığı Kulüp Başkanı Diş Hekimliği 2’nci sınıf öğrencisi Ali Efe Kaymak:

“Tüm umutlarıyla, coşkularıyla, hüzünleriyle karşıladılar bizi. Merve Hocamızla ağız ve diş sağlığı eğitimi verdik. Ağız ve Diş Sağlığı Kulübü olarak daha önce de minik dostlarımızla buluşmuştuk ama orası bir başkaydı. Yeryüzü Doktorları Psikososyal Destek Konteynerinde cümbüş vardı adeta. Oyunlar oynadık, şarkılar söyledik.”

“Rol modeli olduğumu hissettiğimde en mutlu insan ben oldum”

Ağız ve Diş Sağlığı Kulübü Üyesi Diş Hekimliği 2’nci sınıf öğrencisi Ahmet Özalp:                                                                               

“Hatay’a ilk geldiğimde çok karışık duygular içerisindeydim. Geliş amacım çocuklara bir şeyler öğretmekti belki ama asıl birçok şey öğrenen ben oldum. Bana her durumda umut olduğunu öğreten öğrencilerim vardı artık. Konteynerin içinde kendine dahi zor yer bulan insanların çiçeklerle orayı bir yuvaya dönüştürdüğüne şahit oldum. Ağız ve diş sağlığı kulübü olarak ağız sağlığı eğitimi verdiğimiz çocukların rol modeli olduğumu hissettiğimde en mutlu insan ben oldum.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı