Rektör Prof. Dr. Budak "Bu festival, Türk Dünyası sinemasının önemli bir platformu olacak"

TAKİP ET

Ege Üniversitesi ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğinde 2-3 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan  'Uluslararası Turan Film Festivali' basın toplantısı gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğinde 2-3 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan  “Uluslararası Turan Film Festivali” basın toplantısı gerçekleştirildi.

EÜ Yeni Senato Salonunda gerçekleştirilen toplantıya EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Daire Başkanı Ahmet Şahin, Şube Müdürü Metin Elbey, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Kerem Çevik ve Turan Film Festivali kurul üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Budak, “Sanatsal faaliyetler üretmek, sanatın gelişimine katkı sağlamak, sanatı ve sanatçıyı sanatseverlerle bir araya getirmek, tam akredite öğrenci odaklı araştırma üniversitemizin toplumsal görevleri arasındadır. Bu bilinçten hareketle Türk dünyasının ortak değerlerini ve kültürel bağlarını vurgulayarak, bu bağların güçlenmesine katkıda bulunmak, Türk devletleri ve topluluklarının kültürel çeşitliliğine ve zenginliğine vurgu yapmak hedefiyle yola çıktığımız bu önemli organizasyon, henüz fikir aşamasında iş birliği talebinde bulunduğumuz bütün çevreler tarafından heyecanla karşılanmış ve sağlanan desteklerle bugünlere gelmiştir” dedi.

Festivalle ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Budak, “Festival kapsamında uluslararası film yarışması, söyleşiler, fotoğraf sergileri, gösterim seçkisi, resim sergisi, konserler ve dans gösterisi sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Festivale 77 ülkeden bin 55 başvuru yapıldı. Türkiye’den 158, Azerbaycan’dan 47, Kırgızistan’dan 31, Kazakistan’dan 21, Özbekistan’dan 15 ve Türkmenistan’dan 10 film katılım gösterdi. Yapılan tüm başvurular, alanlarında duayen jüri üyelerinden oluşan seçili kurullar tarafından incelendikten sonra dereceye girenler belirlendi. Dereceye giren eserlerin yanı sıra 13 özel kategoride de ödüller verilecek” dedi.

“Festival kültürlerarası diyaloğa önemli katkılar sağlayacak”

Prof. Dr. Budak, “Türk dünyası sinemasının önemli bir platformu olacak olan bu festivalin, kültürlerarası diyaloğa önemli katkılarda bulunacağına inancımız tamdır. Bu festival, farklı kültürler arasında anlayışı artıracak ve kardeşliği güçlendirecek değerli bir fırsat sunacaktır. İzleyicilerimizi festivalimizde bizimle olmaya ve birlikte sinema deneyimini yaşamaya davet ediyoruz. Bu büyük organizasyonda bizlerle birlikte olan ve büyük desteklerini gördüğümüz Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğüne, TÜRKSOY’a, çok kıymetli sergilerini bizlere açacak olan Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığına ve festivalimize destek veren gerek ülkemizdeki gerekse Türk Dünyasındaki değerli kurumlarına şükranlarımı ifade ediyorum. Uluslararası Turan Film Festivalinin İzmir’imize, bölgemize, ülkemize ve Türk dünyasına hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

“Festivalin teması: Kızılelma”

Festivalin “Kızılelma” teması ile gerçekleşeceğini ifade eden Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Festival Kurul Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Kızılelma, ulaşılmak istenen bir hedefi ifade etmek için kullanılan bir tabirdir. Sinema sanatında da bizim bir hedefimiz var. Organizasyon olarak,  Türk dünyasında sinema filmi üreten yönetmenleri tek çatı altında toplamayı hedefledik. Bunun dışında Türk devletlerinin kültürel birikiminin sinema vasıtası ile paylaşılmasını ve tüm dünyaya tanıtılmasını amaçladık” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Daire Başkanı Ahmet Şahin “Yaklaşık 100 milyon civarında bir belge birikimine sahibiz. Eğitimden sağlığa, askeri, siyasi, ekonomik her türlü belge ve bilgiye ulaşma imkanı sunuyoruz. Bu vesile ile biz de bu kültürel etkinliğe katkı sağlamayı ve tanınırlığımızı artırmayı amaçlıyoruz. Burada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu güzel iş birliğinin devam etmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Şube Müdürü Metin Elbey ise “Doğru ve nitelikli işler çıkarmak için Devlet Arşivleri Başkanlığı her anlamda destek sağlıyor. Üniversitelerden de ilk destek Ege Üniversitesinden geldi. Bu anlamda Rektör Hocamıza teşekkür ediyorum. Sadece ulusal değil uluslararası platformlarda da desteklerimizi sürdüreceğiz” dedi.

“Projenin gelenekselleşmesini umuyoruz”

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Kerem Çevik “Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a bu projeye öncülük ettiği için teşekkürlerimi sunuyorum. Türk dünyasının ortak değerlerini vurgulamak açısından önemli bir proje. Bu çalışmanın gelenekselleşmesini umuyoruz” diye konuştu.

Ege Üniversitesinin başvurusu üzerine “Uluslararası Turan Film Festivali” ismi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent altına alındı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı