Başkan Yardımcısı krizi: Ekvador, Meksika büyükelçiliğini bastı

TAKİP ET

Ekvador polisi, başkentteki Meksika büyükelçiliğini basarak binaya sığınan eski başkan yardımcısını tutukladı. Meksika Ekvador ile diplomatik ilişkileri...

Ekvador polisi, yolsuzlukla suçlanan ve siyasi sığınma talebinde bulunan eski Ekvador Başkan Yardımcısı Jorge Glas’ı tutuklamak için başkent Quito’da bulunan Meksika büyükelçilik binasını bastı. Büyükelçilik binasının dış kapılarını kırarak içeri giren polis, Glas’ı tutukladı. Meksika, tepki olarak Ekvador ile diplomatik ilişkilerini askıya aldığını açıkladı. Eylemini savunan Ekvador ise “Ekvador egemen bir ulustur ve hiçbir suçlunun serbest kalmasına izin vermeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

EGEMENLİK İHLALİ

Jorge Glas, Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa hükümetinin, yolsuzluk iddiası nedeniyle kendisine karşı tutuklama emri çıkarmasının ardından geçen Aralık ayında Meksika büyükelçiliğine sığınmıştı. Meksika, 2013 ile 2017 yılları arasında solcu Rafael Correa’nın emrinde görev yapan Glas’a, durumun “kapsamlı bir analizinin ardından” siyasi sığınma hakkı verdiğini duyurdu. İşte bu gelişme üzerine Ekvador polisi, Glas’ı almak için büyükelçiliği bastı. Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel Lopez Obrador “Bu, uluslararası hukukun ve Meksika’nın egemenliğinin açık bir ihlalidir” diyerek Ekvador’la tüm diplomatik ilişkilerin askıya alındığını belirtti.

 

DEPREM YOLSUZLUĞU İDDİASI

Ekvador Cumhurbaşkanlığı, Glas’ın tutuklandığını açıkladı. 2015’te yaşanan Ekvador depreminin ardından yeniden inşa çalışmaları için ayrılan fonlarda yolsuzluk yaptığı iddiasıyla tutuklama emri verilmişti. İki Latin Amerika ülkesi arasındaki ilişki, Meksika’nın Ekvador’da 2023’te yapılan seçimlerin adil olmadığı yönündeki açıklamasının ardından gerilmişti.