Perakende Dünyası e-Fiş'e Hazırlanıyor

Dünya çapında vergi uyumluluğu ve vergi yazılımları konusunda lider konumdaki Sovos'un ev sahipliğinde perakende dünyasının temsilcileri bir araya geldi. Yasal uyumluluk konuları ve teknolojilerinin konuşulduğu buluşmanın en önemli gündemi e-fiş oldu.

Perakende sektörünün temsilcileri, global vergi yazılımları lideri Sovos’un ev sahipliğinde 14 Mayıs’ta Çırağan Sarayı’nda buluştu. Alshaya, Canon, Gratis, Inditex, Saat ve Saat, Simit Sarayı, Şok Marketler, Watsons ve Yıldız Holding markalarının temsilcilerinin katıldığı etkinlikte, e-dönüşüm alanında perakende sektörünün mevcut ihtiyaçları, çözüm önerileri ve bu alanda sektörü bekleyen yenilikler konuşuldu. Etkinlikte, Sovos uzmanları ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nda önemli görevlerde bulunmuş Yeminli Mali Müşavir Abdullah Kiraz tarafından, yakında milyarlarca fişin fiziksel olarak ortadan kalkmasını sağlayacak e-fiş uygulaması ile ilgili detaylı bilgi verildi ve Sovos’un bu konuya özel olarak ürettiği teknoloji alt yapısına dikkat çekildi. e-Defter üretimi ve özetlemesinde sağlanacak kolaylıklar da günün önemli gündem maddelerinden biriydi. 

Sovos EMEA Bölgesinden Sorumlu Satış Başkan Yardımcısı Elçim Sirek, halihazırda çok kapsamlı e-fiş uygulamalarını hayata geçirdiklerini belirterek, “Verginin dijital dönüşümü konusunda Türkiye bugüne kadar çok büyük ilerleme kaydetti. Fakat perakendeciler için en önemli adımlardan biri e-fiş olacak. Artık dijital dönüşümün son kullanıcıya her gün doğrudan ulaştığı bir aşamadayız. Yakında mahalle bakkallarının e-fiş kullandığı bir döneme ulaşacağız. Perakende temsilcilerinin bu büyük dönüşümü önceden gerçekleştirmesi gerekiyor” diye konuştu. 

e-Fiş Maliyetleri Azaltacak

Kağıt fişlerin yerini SMS ya da e-posta yoluyla iletilecek e-fişlerin alacağını söyleyen Sirek sözlerini şöyle sürdürdü: “Fişlerin dijitalleşmesine kadar uzanan e-dönüşüm yolculuğu; tasarrufu, verimliliği, izlenilebilirliği artırıyor ve bununla birlikte şirketlerin risklerden uzaklaşmasını sağlıyor, denetim cezalarının oluşması ihtimalini azaltıyor. Azalan bir diğer önemli şey de karbon ayak izi oluyor. Bu, kâğıt tasarrufu anlamında da büyük bir devrim.”

Sovos Ürün Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayhan Boyacıoğlu ise yaptığı konuşmada perakende sektörü tarafından merak edilen konulara açılık getirdi. Boyacıoğlu’nun verdiği bilgilere göre; perakende sektörünün mağazalarda kullandığı ÖKC’lerin (Ödeme Kaydedici Cihaz) oluşturduğu cihaz maliyeti, cihaz bakım ve güncel tutma masrafları konuları e-fiş ile ciddi oranda ortadan kalkacak. 

Perakendecilerin geçiş sürecini hibrit olarak gerçekleştirmesi mümkün olacak. Mağazalarda bir miktar ÖKC ile işlem yapılmaya devam ederken, eş zamanlı olarak e-fiş kullanımı başlayabilecek. 

Sektörün heyecanla beklediği e-fiş geçişi ile online satış ve mağazalar arasındaki teslimat, değişim, iade süreçlerinde de verimlilik sağlanması bekleniyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı