Başkan Tugay, "Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız"

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 'Tarihi Liman Kenti İzmir: 18 Nisan ve Geçmişten Geleceğe UNESCO Çalışmaları' adlı çalıştayın açılışını yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Tarihi Liman Kenti İzmir: 18 Nisan ve Geçmişten Geleceğe UNESCO Çalışmaları” adlı çalıştayın açılışını yaptı.

Kültürel mirası korumanın kent için önemine değinen Başkan Tugay, UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde bulunan İzmir Tarihi Liman Kenti ile ilgili süreci çok yakından takip ederek altyapı ve üst yapısı ile çalışmalara öncelik vereceklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 18 Nisan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü (ICOMOS Günü) kapsamında İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) tarafından, TARKEM (Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş) ev sahipliğinde düzenlenen “Tarihi Liman Kenti İzmir: 18 Nisan ve Geçmişten Geleceğe UNESCO Çalışmaları” adlı çalıştaya katıldı. Tarihi Akın Pasajı’nda düzenlenen çalıştaya Başkan Dr. Cemil Tugay’ın yanı sıra Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz, TARKEM  Genel Müdürü Sergenç İneler, akademisyenler ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

“Kültürel mirasa sahip çıkacağımdan kimsenin şüphesi olmasın”

Başkan Tugay ilk olarak İzmir Valiliği tarafından restorasyonu tamamlanan tarihi Akın Pasajı’nı gezdi. Kültürel Miras ve Risk Yönetimi temasında UNESCO Kürsüsü oluşturma çalışmalarının masaya yatırıldığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan Başkan Tugay, “Tarihi Liman Kenti çalışmaları, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler iş birliğiyle yürütülüyor. Genel anlamda kültürel mirası korumak, bir kent için en önemli amaçlardan birisi. Bir belediye için de en önemli faaliyet alanlarından birisi.  Bu konuda benim de kültürel mirasa sahip çıkan bir duruş sergileyeceğimden kimsenin şüphesi olmasın. Adaylık dönemimde TARKEM’den burada yürütülen çalışmalar hakkında özet bir bilgi aldım ve kendilerini tebrik ettim. Çok başarılı işler yürütüldüğünü gördüm. Bu yolda yürümeye devam etmeliyiz” diye konuştu.

“Hepimizin öncelikli sorumluluğu”

Başkan Tugay, UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde bulunan içinde Kemeraltı, Kadifekale ve Basmane’nin de yer aldığı İzmir Tarihi Liman Kenti ile ilgili süreci çok yakından takip ederek altyapı ve üst yapı ile ilgili çalışmalara öncelik vereceklerini söyledi. Başkan Tugay, “Kültürel mirasımızı korumak ve bir an önce bu bölgeyle ilgili hedeflenen yönetim planı çerçevesinde çalışmak, hepimizin öncelikli sorumluluğu. Süreci yakından takip ederek bu çalışmanın bir parçası olacağım” ifadelerini kullandı.  

“Kemeraltı ya küçülecek ya da tarihi misyonuna geri dönecek”

İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, “Bu süreçte önümüzde bir yol ayrımı var. Kemeraltı ya biraz daha küçülerek hayatına devam edecek ya da kamu eliyle yapılan çalışmalarla tarihi misyonuna geri dönecek. Bizim gönlümüzden geçen Kemeraltı’nın tarihi misyonuna geri kavuşmasıdır. Belediyelerimiz bu konuda değerli katkılar sağladı ve daha da iyi çalışmalar yapılacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“Kemeraltı Konak’ın göz bebeğidir”

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Kemeraltı, Konak’ın göz bebeğidir. Kemerlatı’nın uluslararası alanda tanınırlığının artması ile çok farklı bir İzmir çok farklı bir Kemeraltı göreceğimize inanıyorum. Konak Belediyesi, her zaman bu çalışmaların içinde yer alacak” diye konuştu.

“Sahip olduğumuz tüm birikimi vermeye hazırız”

Kemeraltı ve İzmir için üniversite olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, “İrademizi, aklımızı, gücümüzü ortaya koyarsak Kemeraltı’nı hep birlikte dönüştürebiliriz. Kemeraltı, dünyanın bilinen en büyük açık hava çarşısı. İzmir’in markası Kemeraltı’dır. Biz İYTE olarak doğal afetlerin 2100 yılına kadar devam edeceği düşüncesiyle bütün bunların önlemini almaya çalışıyoruz. Bu önlemi almak doğayla kavga ederek değil, doğayla uyum içinde yaşamakla, akla ve bilime inanmakla oluyor. İzmir’in bir dünya kenti olması için tüm birikimimizi paylaşmaya hazırız.  Tarihi emanetlerimizi koruyarak gelecek nesillere aktarmak ve İzmir’i her anlamda daha yaşanabilir bir kent yapmak için yerel yönetimlerin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. 

“Cemil Başkanımızın Kemeraltı ile duygusal bir bağı var”

TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler ise, “TARKEM bütün paydaşların bir arada olduğu bir kent ittifakıdır. Cemil Başkanımızın Kemeraltı ile duygusal bir bağı var. Bu çok heyecan verici. Hep birlikte yeni dönemle beraber Kemeraltı için önemli çalışmaları bu kent ittifakı ile hayata geçireceğimize inanıyorum” dedi.

“Kültürel miraslar bilimsel değerlerle korunmalı”

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın UNESCO sürecine ilişkin bilgi veren İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz, “Çok katmanlı kültürel mirasın algılanması ve gelecek nesillere aktarılmasını içeren Alan Planı’nın tüm paydaşlarımızca uygulanması gerekmektedir. Kemeraltı’nın değerlerinin korunması ve yaşatılması için çalışmalarımız devam ediyor. İzmir tarih boyunca kültürel miraslarını doğal afetlerde kaybetmiştir. Ülkemizde özellikle 6 Şubat depremi sonrası yeri dolduramaz olan kültürel mirasların bilimsel değerlerle korunması gerektiği ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı