Turizmde rekor beklentisi

TAKİP ET

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), bu yıl dünya çapında üretilen her 10 dolarlık gelirin 1 dolarının seyahat ve turizmden elde edileceği tahmininde...

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), 2024 yılında seyahat ve turizmin küresel ekonomiye rekor katkı sağlayacağı öngörüsünde bulundu. Konsey’in değerlendirmesine göre, sektörün küresel ekonomik katkısının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 11.1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Oxford Economics’in WTTC için hazırladığı 2024 Ekonomik Etki Araştırması’nda (EIR), bu yıl sektörün küresel ekonomiye önceki rekorundan 770 milyar dolar daha fazla katkıda bulunacağı tahmin ediliyor. Bu da dünya çapında üretilen her 10 dolarlık gelirden 1 doların seyahat ve turizmden elde edileceği anlamına geliyor.

İSTİHDAM 2019’U AŞTI

Rapora göre, sektörün istihdam ettiği insan sayısı 2019 seviyesi olan 13.3 milyonu aşarak 348 milyona ulaştı. Ayrıca, 2024 yılında uluslararası seyahat harcamalarının 1.89 trilyon dolar yani, 2019 seviyesinde gerçekleşeceği kaydedilen raporda, ülkelerin iç seyahat harcamalarının ise 5.4 trilyon dolara ulaşacağı ifade ediliyor.

WTTC’nin Başkanı ve CEO’su Julia Simpson, belirsizliklere rağmen turizm ve seyahat endüstrisinin küresel bir ekonomik güç merkezi olmaya devam ettiğini belirtti. Artık bir toparlanmadan ziyade, dünyanın dört bir yanındaki ülkelere önemli ekonomik destekler sağlayan turizmin en iyi noktaya ulaşmasından bahsettiklerini anlatan Simpson, şu anda küresel turizm sektöründeki tek riskin ABD ve Çin hükümetlerinin uluslararası seyahatleri ve ülkelerindeki turizm endüstrilerini destekleyip desteklememeleri konusu olduğunu söyledi.

142 ÜLKE SIÇRAYACAK

WTTC’nin analiz ettiği 185 ülkeden 142’sinde daha önce turizmde kırılan rekorun üzerine çıkılacağı tahmin edildi. WTTC’nin analizine göre, sektörde üç alan öne çıkacak. Birincisi ‘doğrudan seyahat harcamaları’, seyahat eylemiyle en açık şekilde bağlantılı olan tüm harcamaları içeriyor. Oteller, turlar ve ulaşımın yanı sıra bu tür hizmetlere yapılan kamu yatırımları bu başlığın altında yer alıyor. İkinci ‘dolaylı seyahat harcamaları’ ise bu işletmelerden yapılan harcamaların diğer alanlara etkisini ölçüyor. Otellerin yerel satıcılardan satın aldığı çarşaf ve havlular veya kahvaltı büfesi için toplu olarak alınan malzemeler bu kategoriye dahil edilen harcama türleri arasında yer alıyor. Son olarak da, konaklama sektörü çalışanlarının maaşlarını yerel ekonomileri canlandırmak için kullanmalarının etkilerini açıklayan ‘harcamalar’ yer alıyor.

TÜRKİYE 60 MİLYAR DOLARLIK GELİR HEDEFLİYOR

Dünya turizmindeki rekor beklentisinin yanı sıra Türkiye de bu yıl turizm gelirinde ve ziyaretçi sayısında yeni rekorlar kırılmasını bekliyor.
2023’te 56.7 milyon ziyaretçi, 99 dolar kişi başı gecelik gelir ve 54.3 milyar dolar da toplam turizm geliri elde eden Türkiye, bu yıl ziyaretçi sayısını 60 milyona, kişi başı gecelik harcamayı 106 dolara ve turizm gelirini de 60 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, şubat başında yaptığı bir açıklamada “2023 turizmde rekorlar yılı oldu. 2024’te de yeni rekorlara imza atacağız” demişti ve sürpriz bir krizle karşılaşılmazsa hedeflerin tutturulacağını ifade etmişti.

Ersoy’un verdiği bilgilere göre, Türkiye’ye geçen yıl en çok yabancı turist 6.3 milyon kişi ile Rusya’dan geldi. Rusya’yı 6.2 milyon kişi ile Almanya ve 3.8 milyon kişi ile de Birleşik Krallık takip etti. Geçen yıl bir önceki yıla göre kişi başı harcamalarda yüzde 5, kişi başı gecelik harcamalarda ise yüzde 12’lik artış yaşandı.

Bakan Ersoy ayrıca, 2017’de 700 dolar olan kişi başı harcamanın 2022’de 905 dolara, 2023’te ise 952 dolara çıktığını kaydetmişti. Böylece kişi başı harcamalar 2023’te 2022’ye kıyasla yüzde 5 oranında artarken, 2017-2023 aralığında yüzde 36 yükselmiş oldu.