Misilleme ne zaman nereye olacak: İsrail'de İran alarmı

TAKİP ET

İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Büyükelçiliği'ne yönelik saldırısında ikisi general 7 kişinin ölmesinin ardından Tahran'dan intikam...

İran’ın Suriye Şam’daki konsolosluk binasına 1 Nisan’da İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısının yankıları sürüyor. Tahran’ın, Devrim Muhafızları Ordusu’ndan ikisi general rütbesinde 7 kişinin ölümüne yol açan saldırıya doğrudan yanıt vereceği değerlendiriliyor. ABD ve İsrail, aktif olarak İran’ın olası saldırısına karşı hazırlanıyor.

BELİRSİZLİK KORKUTUYOR

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve ülkenin dini lideri Ayetullah Humeyni’nin “intikam sözü” vermesinin ardından Tahran’ın ne zaman ve nereye saldıracağı belirsizliğini koruyor. Altıncı ayına giren Gazze Savaşı’nda Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen’de destek verdiği gruplarla İsrail ve ABD güçlerine saldıran İran’ın bir ilki gerçekleştirerek, doğrudan kendi topraklarından İsrail’e saldırması halinde, Ortadoğu’da zaten çalkantılı olan durumun hızla tırmanmasından korkuluyor.

‘DOĞRUDAN SALDIRACAĞIZ’

İran’ın, Suriye’deki askeri güçlerini “alarma” geçirdiği bildirildi. Amerikan New York Times gazetesine konuşan iki İranlı yetkili, Tahran’ın caydırıcılık için “doğrudan İsrail’e saldırma kararı aldığını” söyledi. Cuma günü Şam saldırısında ölen Devrim Muhafızları üyeleri için Tahran’da düzenlenen cenaze töreninde konuşan ordu başkomutanı Hüseyin Selami, “Cesur adamlarımız Siyonist rejimi cezalandıracak. Düşmanlarımızın eylemlerinin cevapsız kalmayacağı konusunda uyarıyoruz” dedi. Cenaze töreninde videosu yayınlanan İran destekli Lübnanlı Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah da “İran’dan her an yanıt gelebileceği ve her olasılığa hazırlıklı olunması gerektiği” uyarısında bulundu.

Gözden KaçmasınMiras kavgasını mahkeme bitirdiHaberi görüntüle

Diğer yandan Amerikan basınına konuşan ABD’li yetkililer, İran’ın saldırısının “kaçınılmaz” olduğunu ve destek verdiği gruplar aracılığıyla değil doğrudan kendisinden geleceğine inandıklarını söyledi. Washington ve Tel Aviv hükümetleri, ABD ve İsrail varlıklarının ve personelinin hedef alınma riskiyle karşı karşıya olduğunu öngörüyor. Amerikan istihbaratına göre İran Ramazan Bayramı’na kadar kamikaze dronlar ve seyir füzeleriyle İsrail’in diplomatik temsilciliklerini hedef alacak.

ABD’DEN İRAN’A MESAJ

İsrail topraklarına yapılacak herhangi bir misillemenin muhtemelen sivillerden ziyade askeri veya istihbarat hedeflerine odaklanacağı tahmin ediliyor. Tahran’ı “Ortadoğu’daki gerilimi daha da tırmandırmamak adına Amerikan üsleri ve yapılarına saldırmama” konusunda uyaran Washington, her ihtimale karşı bölgede yüksek alarma geçmiş durumda.

İSRAİLLİLER STOK YAPIYOR

İSRAİL, Tahran’dan gelen tehditlerin hemen ardından ordusunu yüksek alarm durumuna geçirmiş, askeri personelin tüm izinlerini iptal ederek ek hava savunma birimlerini savaşa hazır hale getirmişti. Askeri teyakkuz haline karşın yetkililerin halka yönelik “paniğe gerek yok” açıklamaları ise etkili olmadı. İsrailliler jeneratör, yiyecek ve nakit para stoklamaya başladı. Ordunun “bazı tehditleri etkisiz hale getirmek için” bölgede GPS sinyallerini bozmaya başladığını açıklaması paniği daha da artırdı. İsrail medyasına konuşan market zinciri sahipleri, su ve jeneratör stoklarının kısa süre içinde tükendiğini söylerken bazı bölgelerde belediyeler, sakinlerine “her türlü senaryoya hazırlıklı olma” çağrısı yaptı.

Gözden KaçmasınMİT’ten sonra Dışişleri’nde Hakan Fidan reformu Haberi görüntüle

GAZZE’DE MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLIYOR

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası müzakerelerinin Mısır’ın başkenti Kahire’de yeniden başlayacağı belirtildi. Müzakerelere CIA Direktörü Bill Burns, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve İsrail heyeti ile Hamas’ın önde gelen isimlerinden oluşan bir heyetin katılacağı bilgisine yer verildi.